Herkomst van honing
Bijen zijn voor hun voedselvoorziening aangewezen op plantaardige voedingsstoffen.
Onder gunstige omstandigheden scheiden de meeste planten een suikerhoudende vloeistof af, die algemeen bekend is als nectar. Meestal in de bloemdelen of op andere plantendelen (bladeren, bladstelen, stengels) gelegen klieren, nectariën genoemd. Deze nectar wordt door de bijen verzameld. Nectar bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten (zoals glucose, fructose en sacharose), in een waterige oplossing. Ook komen er kleine hoeveelheden eiwitten, organische zuren, mineralen, vitamines en aromatische stoffen voor. Klimaat, weer, bodem, standplaats en dergelijke hebben een belangrijke invloed op de hoeveelheid en de samenstelling van de nectar die wordt afgescheiden. Dit verschilt per plantensoort. Bladluizen voeden zich met het suikerhoudende plantensap. Wanneer er onder gunstige omstandigheden (warm, vochtig weer) teveel plantensap wordt geproduceerd, zuigen de bladluizen meer sap dan ze kunnen verbruiken. Een groot deel van het opgenomen sap wordt dan uitgescheiden. Mieren en bijen verzamelen die honingdauw.
De bijen zuigen nectar en honingdauw op. Met hun relatief lange tong (6 à 7 mm) kunnen ze ook diep in de bloem gelegen nectariën bereiken. Langs mond en slokdarm komt de nectar in de honingmaag terecht. In de bijenkast wordt deze nectar doorgegeven aan kastbijen of in de cellen gedeponeerd. Bij het zuigen wordt het enzym invertase aan de nectar toegevoegd om de aanwezige sacharose te splitsen in de enkelvoudige suikers fructose en glucose. Nectar bevat soms teveel water en is dan de ideale voedingsbodem voor micro-organismen die de suikers omzetten in alcohol en koolstofdioxide. Om dit te voorkomen brengen de bijen het watergehalte terug tot ca. 20 %. Door te ventileren verdampen de bijen de overtollige hoeveelheid water. Wanneer honing voldoende is ingedikt is deze rijp. De cellen worden verzegeld (luchtdicht afgesloten met was dekseltjes).
Honing is een natuurproduct, dat al in de vroege oudheid werd gebruikt als zoetstof, conserveringsmiddel, geneesmiddel en voor het bereiden van honingdrank. Honing heeft de perfecte suikersamenstelling, doordat honing alleen enkelvoudige suikers bevat, zoals glucose en fructose is het direct geschikt voor opname in ons bloed. Hierdoor is honing ook licht verteerbaar. Voor 1 potje honing (450 gr) vliegen de bijen ongeveer 10.000 keer heen en weer naar de kast. Honing heeft een geneeskrachtige werking, het bevordert de stoelgang, bevordert de aanmaak van bloed en het geeft ons een betere weerstand tegen ziekten. Tevens is honing energieopwekkend en het bevordert de spierkracht.
Onze honing komt uit eigen bijenkasten.
Onze honing komt uit de buurt Chèvremont, Eygelshoven (Rimburg) te Kerkrade.
Honing die wij importeren, moet van een goede kwaliteit zijn en vooral bij vriendelijk geteeld worden.
Honing van de imker is een natuurlijk product wat bijna nooit de zelfde kleur of smaak heeft. Dat komt omdat:
- Iedere imker binnen een straal van 3 km andere bloesems heeft.
- Elke week een andere bloesem bloeit.
- Bij koud en/of nat weer sommige bloesems niet worden geoogst en ook niet in de honing zijn terug te vinden.
Als honing wordt geslingerd, is die altijd vloeibaar maar gaat uiteindelijk altijd kristalliseren. Afhankelijk van de hoeveelheid fructose (suikers) in de honing, kristalliseert de ene honing eerder dan de andere. Maar ook gekristalliseerde honing is bijzonder van smaak. Als honing boven de 40 graden wordt verwarmd, worden de voor honing zo kenmerkende enzymen vernietigd en daarmee ook vele van de aan haar toegeschreven kwaliteiten. De voorkeur is dan ook om de honing b.v. pas in drinkbaar afgekoelde thee of melk te doen.
Zo is dan ook ieder potje honing uniek.
Wij proberen onze honing zo puur mogelijk te houden, wij verhitten de honing niet en voegen ook geen andere stoffen toe.
Wij proberen zoveel mogelijk onze honingsoorten te scheiden voor het beste smaak resultaat.
Liever geen honing die gaat kristalliseren, neem dan onze crème honing die is op een speciale manier koud bewerkt zodat alle goede stoffen en smaak worden behouden en de honing hierdoor smeerbaar blijft.
Wij imkeren diervriendelijk, het welzijn van onze bijen staat voorop.
Dit betekend dat onze bijen ook in de wintermaanden eigen voeding krijgen en niet alleen suikerwater of suikerdeeg.
In onze tuin en omgeving van onze bijenkasten gebruiken wij geen chemische producten voor onkruid en hebben wij bloemen en planten aangeplant die speciaal voor insecten zoals bijen, wilde bijen, hommels, vlinders en andere insecten die zorgen voor extra nectar in hun leefgebied.
Het bijenseizoen begint naar weersomstandigheden eind April, begin Mei en is in Augustus afgelopen dan worden de bijenkasten weer winterklaar gemaakt.
Omdat de ene consument het wel en de ander het niet fijn of lekker vindt als de honing gekristalliseerd is geven wij de volgende tip om thuis uw honing op een verantwoorde manier weer vloeibaar te maken met het behoud van alle goede eigenschappen van de honing.
Versuikerde honing weer vloeibaar
Om versuikerde( gekristalliseerde) honing weer vloeibaar te maken is het mogelijk de honing te verwarmen tot 40°C. Zet een honingpotje dan in een pannetje lauw warm water de honing zal dan weer vloeibaar worden. Nooit mag de honing boven de 40°C worden verhit of in een magnetron worden opgewarmd, hierdoor gaan de enzymen stuk en alle goede eigenschappen van honing zoals vitaminen, mineralen worden verbrand door de hitte.
Dit kan ook met een kleine hoeveelheid honing voor in de sladressing of voor in de yoghurt. Neem dan een portie en doe deze in een kommetje en plaats het in warm water tot 40 graden.
Om onze klanten ook van dienst te zijn in het seizoen met honing die niet meer kristalliseert maken wij crème honing, deze honing wordt met een mixer koud geroerd tot alle kristalletjes eruit zijn en de honing crèmig en smeerbaar blijft met behoud van alle goede eigenschappen van de honing
Bewaren van honing
Honing is jarenlang houdbaar, maar dient wel volledig afgesloten, koel, donker en luchtdicht bewaard te worden.
Warmte en licht kunnen namelijk de inhoudsstoffen aantasten. Optimaal is het bewaren op een temperatuur van 15 graden Celsius. Ook kan honing wanneer het niet goed luchtdicht is afgesloten zowel water als geuren uit de omgeving opnemen, wat de kwaliteit van de honing aantast en zelfs tot bederf kan leiden. Honing kan goed tegen invriezen.
Met de nodige vitamines, mineralen, enzymen, en sporenelementen zoals o.a.
ijzer, kalium, calcium, koper, magnesium, mangaan, fosfor, natrium, zwavel en silicium.
Vitaminen; vitamineB1(thamine), vitamine B2(riboflavine), vitamine B3(niazine), vitamine B5(pantotheenzuur), vitamine B8(biotine), vitamine B11(foliumzuur) en vitamine C geeft het je lichaam genoeg goede stoffen.
Van een simpel maskertje tot een heilzaam goedje voor lichaam en geest.
Te gebruiken bij de volgende klachten, wetenschappelijk aangetoond.
Honing kan gebruikt worden bij wondverzorging en is tevens pijn verlichtend. Het verbeterd de doorbloeding.
- O.a. bij een open been, amputaties, brandwonden, huidtransplantatie, operatie wonden.
- Bij bestraling van de keel en borst geeft honing een snellere heling. Ook bij kwaadaardige tumors buiten de borst.
- Bij chemotherapie voor een orale mucosale (mondslijmvlies) ontsteking of onaangenaam uit de mond ruikt
- Bij verwijdering van amandelen of poliepen werkt honing verzachten en pijn verlichtend
- Bij hooikoorts
- Linde honing heeft een anti- diabetisch effect. De suikerstofwisseling wordt minder belast
- Honing heeft een gunstig effect op de bloedlipiden
- Positieve werking op de bloeddruk
- Maag en darmklachten b.v. ziekte van Crohn
- Tandvleesontsteking, tandsteen
- Lippen en genitale herpes
- Acne behandeling
- Verkoudheidsklachten
- Positieve werking op de sperma
Gebruik
Honing kan bij mensen die geen allergie voor honing hebben na gelang gebruikt worden.
- Bij preventief gebruik is 1 theelepel per dag genoeg.
- Bij verkoudheid of ontsteking in mondholte inname naar behoefte, tot de klachten afnemen.
- Bij uitwendig gebruik naar behoefte.
Voor vragen neem contact op met onze salon Maya Terra.
Let op*
Honing kan een allergische reactie geven, bij twijfel raadpleeg altijd een huisarts.
Bij diabetici in overleg met de arts honing consumeren.
Kinderen onder één jaar kunnen beter geen honing eten vanwege de kans op botulismesporen, hiertegen hebben kleine kinderen geen weerstand in hun darmen. Het mag alleen onder 1 jaar gebruikt worden als de honing micro gefiltreerd is.
Bij ziektes of klachten neem altijd eerst contact op met uw arts of specialist, Bijenproducten kunnen een positieve aanvulling bij therapieën zijn en een goed effect hebben bij klachten.