De Aziatische Hoornaar Een Gevaar Voor Onze Bijen En Biodiversiteit

De Aziatische Hoornaar Een Gevaar Voor Onze Bijen En Biodiversiteit

Nieuwe serieuze bedreiging voor de bijen is op dit moment de Aziatische hoornaar.

We streven ernaar de opmars van de Aziatische hoornaar zoveel mogelijk in Europa en daarbuiten te beteugelen. Het is erg belangrijk om waarnemingen van de hoornaar te melden en de nesten op te sporen, voordat de nieuwe koninginnen uitvliegen. Dit is meestal in het nieuwe seizoen Maart /April.

In de winter maanden zie je de nesten vaak beter hangen boven in de bomen door het verlies van de bladeren.

Hier een foto van een nest.

Dus mocht je een Aziatische hoornaar zien of een nest, maak een foto en plaats deze op waarneming.nl.

De waargenomen Aziatische hoornaar dus Niet Doodslaan! Het doodslaan van werksters heeft geen zin. Het volgen van werksters naar het nest en vervolgens het nest verdelgen wel. Laat het verdelgen van nesten altijd over aan experts. Aziatische hoornaars kunnen dwars door imkerpakken steken en zelfs met gif spuiten.

Mocht u een nest ontdekken laat het ons weten, zodat wij het kunnen delen met mede imkers.

Wijzelf werken op dit moment met een team imkers in de regio samen om nesten op te sporen.

Met speciale lok kasten lokken wij de Aziatische hoornaar en plakken kleine zenders op ze om de nesten op te sporen en de schade te beperken die ze aanrichten.

Welke bedreiging vormt de Aziatische hoornaar voor ons mensen.

Doordat de Aziatische hoornaar alle gevleugelde insecten zoals bijen vermoord, maar ook sprinkhanen zullen de insecten uitsterven waardoor de vogels minder eten vinden, maar ook wij als mens zullen zeer zeker steeds vaker problemen  krijgen doordat er een te kort aan bestuivers zal ontstaan. De biodiversiteit wordt verstoord en zal verloren gaan.

Een tekort aan bestuivers betekend geen bestuiving van voedsel (groenten en fruit), maar zeer zeker ook een honing tekort, waardoor er een voedsel te kort gaat ontstaan. De opmars van de Aziatische hoornaar gaat zo snel dat in sommige delen van Spanje en Frankrijk al gebieden zijn waar geen vogel meer te vinden is omdat er geen voedsel is. Met alle gevolgen van dien.

Wijzelf merken de laatste twee jaar dat er veel bijensterfte is, maar ook dat de Aziatische hoornaars de bijen in onze kasten uitroeien. Minder bijen betekent minder honingomzet en schaarse. Dit zal betekenen dat honing en bijenproducten zoals propolis, stuifmeel ( bloesempollen), perga (bijenbrood) en gelee royal ( koninginnen gelei) met al zijn goede kwaliteiten en gezondheid voordelen de komende jaren alleen nog maar in prijs zal gaan stijgen.

Zo zijn wij als imker ook heel betrokken met onze natuur en daarom zijn wij zelf met een project gestart om de Aziatische hoornaar te gaan vangen en uit te roeien met behulp van onze medemensen. Wij hebben een project om deksels te maken die mensen zelf thuis op een leeg potje kunnen plaatsen om de Hoornaar te lokken en te verdelgen, deze zullen wij zo snel mogelijk in onze imkerij te koop gaan aanbieden. Mocht men graag zelf knutselen op YouTube zijn meerdere filmpjes te vinden hoe men zelf een lok kast kan maken voor weinig geld.

Hoe ziet de Aziatische hoornaar eruit?

Wij hopen op jullie medewerking want we doen het tenslotte voor het welzijn van ons allen.

Terug naar blog

Aanbevolen Producten