Terwijl de winterse kou zich over het landschap verspreidt en de bloemen in slaap vallen, blijven bijenkolonies actief, zij het op een veel lagere schaal dan tijdens de warmere maanden. In deze blogpost verkennen we het fascinerende leven van bijen in de winter, hoe ze overleven tijdens deze uitdagende periode en wat imkers doen om hun kolonies te ondersteunen.
Bijen in de Winter
Een Tijd van Rust en Behoud Bijenkolonies ervaren een significante verandering in de winter. Omdat in de herfst en winter maanden een nest bijen van 60.000 bijen naar ongeveer de helft afsterft, ligt er bij de bijen vooral de focus op het behoud van warmte en voedsel reserves.
Het Belang van voedselopslag en de rol van de Imker
Imkers spelen een vitale rol in het ondersteunen van bijenkolonies in de winter, van het waarborgen van voldoende voedselvoorraden tot het beschermen van de kolonie tegen de elementen.
Voedselopslag is cruciaal voor het overleven van de bijenkolonie in de winter. Vaak hebben ze niet genoeg aan eigen voeding die ze de laatste zomer maanden na de zonnen wende binnen halen en dan zorgt de imker voor extra raten met honing in de kast. Deze heeft de imker tijdens het bijenseizoen opgeslagen als winter voeding. Ook suiker water of suikerdeeg, legt hij in de kast als extraatje zodat ze genoeg voeding hebben om een sterk volk te blijven.
Uitdagingen en Bedreigingen
Bijenkolonies worden in de winter geconfronteerd met verschillende uitdagingen en bedreigingen, waaronder ziekten, plagen zoals onder andere de Aziatische hoornaar en extreme weersomstandigheden.
Door lokkasten voor de Aziatische hoornaar bij de kasten te plaatsen verkleint de imker de kans dat ze de bijenkasten ingaan, en zo een volk uitroeien. Ook kleine roosters voor de vlieguitgang van de bijenkast beschermen hier tegen de hoornaar past er niet doorheen. Ook nu inde herfst en wintermaanden let de imker goed om zich heen of hij hoornaar nesten in de bomen ziet hangen, nu de bladeren afvallen komen de nesten te voorschijn. Ziet men een nest hangen dan kan men hier een melding voor maken en dan worden de nesten weggehaald om zo het uitsterven van alle vliegende insecten te redden. Aangezien ze alle vliegende insecten heerlijk vinden van bij, hommels, wespen, vliegen, vlinders tot de sprinkhaan aan toe zo sterven alle bloemen en planten bestuivers uit. wat voor ons mens ook cruciaal is om te overleven.
Lente Voorbereiding
Terwijl de winter voortduurt, beginnen bijen en imkers zich voor te bereiden op de komende lente. We zullen de stappen die worden genomen om ervoor te zorgen dat de kolonie klaar is om te floreren zodra de temperaturen stijgen en de bloemen weer bloeien, bespreken.
De winter is een tijd van overleven en behoud voor bijenkolonies, waarbij elke bij een cruciale rol speelt in het ondersteunen van de kolonie tot de lente. Door de natuurlijke cycli en behoeften van bijen te begrijpen, kunnen we onze bewondering en respect voor deze ongelooflijke insecten verdiepen.
De imker zorgt dat de bijen in het voorjaar genoeg ruimte krijgen in de kast om te groeien, door middel van een extra lade op de kast te plaatsen met raten.
Bij te weinig voedsel om de bijenkasten heen wordt er nog af en toe wintervoedsel bij gegeven.
Begin Maart begint de imker met lege kasten voor te bereiden voor het seizoen, oude kasten worden schoon gemaakt en nieuwe wasplaten worden in de raten nieuw gesmolten, zodat de bijen de raten zelf kunnen uitbouwen. De controle van alle kasten gaat dan weer wekelijks beginnen de koningin zal uit vliegen om te paren als de tijd rijp is en als de imker ziet dat er broed door de koningin is gelegd worden de doppen (darrenbroed) uit de kast gehaald.
De koningin gaat haar eitjes leggen, en de werkbijen gaan het voedsel opslaan in de kast, wordt de kast te klein door de groei van het volk zal de koningin een seintje geven om de kast te verlaten dat noemen wij zwermen. als dit gebeurd gaan z'n 60.000 bijen op zoek naar een nieuwe beschermende plek. Het is een indrukken schouwspel wat vooral door het geluid wat de bijen maken voor sommige mensen angstaanjagend kan zijn.
Veel imkers plaatsen rond deze tijd een extra rooster in de bijenkast zodat de koningin niet weg kan. De koningin wordt goed door haar werkbijen verzorgt zodat ze niks te kort heeft, en bij het zwermen als alle werkbijen uitvliegen geeft de koningin een seintje dat ze niet weg kan en binnen een half uurtje zitten de meeste werkbijen weer in de kast om haar te verzorgen. Dit doet de imker om het nest te beschermen. De keuze om een nest te laten vertrekken wat eventueel door mensen met pesticiden wordt bestreden of door andere omstandigheden die de bijen niet laten overleven, heeft ervoor gezorgd om deze methode te gebruiken met een rooster die minder schade heeft voor het nest is door sommigen omstreden.
Wij imkers proberen het beste te doen voor het welzijn van onze bijen met alle omstandigheden er om heen.